Reply to this topicStart new topic
> adana kebabı
-harun-
mesaj Jan 17 2008, 01:56 PM
İleti #1





Misafir






Adana'ya özgü, kıymadan yapılan bir kebap çeşidi.

Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler; biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası, salata ile yapılmalıdır.

Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece et, kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Konu başlıkları

* 1 Üretim Şekli
* 2 Pişirme Şekli
* 3 Servis Şekli
* 4 Dış bağlantı

Üretim Şekli

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının %15’i kadar kuyruk zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk, binde 3 ile binde 8 arasında (İdeali binde 5) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım üçüncü kez zırh ile kıyılır. Hazırlanan karışım, 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı’nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

Pişirme Şekli

Adana Kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.

Adana Kebabı coğrafik tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır.

Servis Şekli

Tipik bir servis Adana kebap porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu veya ayran ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapcıların menülerinde yer alır. Aynı kebabın acısızına da Urfa denir. Elle yenmeden önce ocak başında çekilmiş et ile yapılan Adana Kebabı daha lezzetli olur
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mesaj Jan 17 2008, 01:56 PM
İleti #


Teşekkürler


Grup: Bot

Katılım: 1 Dakika önce




Go to the top of the page
 
Quote Post
-Guest-
mesaj Jan 17 2008, 01:58 PM
İleti #2





Misafir






Go to the top of the page
 
+Quote Post
Demir
mesaj Mar 24 2008, 11:38 AM
İleti #3


Administrators
***

Grup: Administrators
İleti: 1,449
Katılım: 21-March 08
Nereden: Adana
Üye No: 23



ne güzel görünüyor smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Demir
mesaj Mar 28 2008, 08:07 PM
İleti #4


Administrators
***

Grup: Administrators
İleti: 1,449
Katılım: 21-March 08
Nereden: Adana
Üye No: 23









--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Demir
mesaj Apr 16 2008, 10:04 PM
İleti #5


Administrators
***

Grup: Administrators
İleti: 1,449
Katılım: 21-March 08
Nereden: Adana
Üye No: 23



Adana Kebap


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Demir
mesaj May 15 2008, 01:45 PM
İleti #6


Administrators
***

Grup: Administrators
İleti: 1,449
Katılım: 21-March 08
Nereden: Adana
Üye No: 23



Muhteşem görünüyor smile.gif










--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ReSi
mesaj May 19 2008, 09:45 AM
İleti #7


Advanced Member
***

Grup: Administrators
İleti: 307
Katılım: 20-January 08
Üye No: 3



gerçekten muhteşem görünüyorlar... yiyesim geldi hepsini.. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cemilserezli
mesaj Jul 6 2008, 09:33 AM
İleti #8


Advanced Member
***

Grup: Üye
İleti: 48
Katılım: 6-July 08
Üye No: 138



HARİK VALLA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MENDERES
mesaj Sep 7 2008, 10:17 AM
İleti #9


Advanced Member
***

Grup: Moderatör Adayı
İleti: 51
Katılım: 3-August 08
Üye No: 187



EVET YA ÇOK GÜZEL BUNU SEVMEYEN NE OLURSA OLSUN biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif


--------------------



Aşk,bir eşkiyanın hayata itirazıdır. susarsa çatışma, konuşursa savaş, yazarsa destan, severse devrim olur... şimdi söyle bana, ben eşkiya olmayayım da ne olayım.

MeLeK BiR YaNdAn ŞeYtAn BiR YaNdAn!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
3 kullanıcı bu başlığı okuyor (3 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı)
0 Üye:

 

adana nöbetçi eczanaler      adana sinemalarında vizyondaki filmler

Basit Görünüm Tarih : 31st December 2016 - 12:51 PM
adana haritaları adana cafe, barlar adana turizm Adana kebabı, kebap, adana ünlü şahsiyetleri, adana yazarları, adana haberleri, adana radyoları, adana meşhur yemekleri, adana ünlü isimleri, adana tarihi, adana turizm, adana otelleri, adana büyük saat kulesi, adana taş köprü, Büyüksaat, Küçüksaat, Şalgam, turizm, toroslar, adana hava durumu, adana uydu, adana haritalar, Adana sex mersinforum mersin forum Adana sex adana masaj salonları, adana spa, masöz, masöz telefon numaraları KARDEŞ SİTELER    disforum.net     iskenderunforum